I den här texten ska vi titta närmare på en viktig del i omställningen till mer grön energi och detta i form av energilager. Oavsett om det handlar om att en BRF, en idrottsförening – exempelvis en golfklubb – en fastighetsägare, ett företag eller en privatperson tar steget och investerar i solceller så kommer genomtänkt energilagring att vara den avgörande punkten gällande lönsamhet och avkastning.
Tyvärr är det också en bortglömd faktor, men detta ska vi försöka råda bot på i den här texten. Vi ska genom att svara på några vanliga frågor om energilager ge dig tips, råd och nya kunskaper – och vi gör det enligt följande:
Hur fungerar energilagring?
Principen bygger på att du har en solcellsanläggning som producerar el. Det stora problemet med detta är att det sker oregelbundet. Vissa dagar har du en massiv produktion, andra dagar – och under vissa perioder under dygnet – sker ingen- eller väldigt dålig produktion. Detta innebär att du också då kan tvingas köpa el och detta till ett högt pris. Målet med en solcellsanläggning är att ta ett steg bort från de höga priserna och bli en producent snarare än en konsument av el.
Detta möjliggörs på ett tydligare sätt genom ett energilager. Det innebär att ett batteri lagrar den el som producerar under de soligaste dagarna – och att du sedan kan använda den när A) produktionen ligger nere eller B) när priset är som högst på marknaden. För exempelvis företag blir ett – eller flera – energilager en absolut nödvändighet för att sänka kostnaderna. Även för privatpersoner finns ett stort värde i att investera i ett externt batteri för att lagra överproduktionen i.
Kan jag tjäna på energilagring?
Ja, det kan du – och detta genom att sälja elen vidare. Genom detta kan du stötta det lokala elnätet och dels hjälpa andra till lägre priser, men även få betalt för detta. Det är ett ypperligt exempel på win-win!