Kategorier
Tak

Varierande priser för takläggare

Oavsett vilket typ av projekt man som husägare ställs inför så gör man i regel bäst i att kontakta så många företag som möjligt innan man bestämmer sig. Detta på grund av att skillnaden dem emellan kan vara oerhört stor rent kostnadsmässigt och att det av den anledningen kan vara lätt att bli lurad och betala ett överpris. Fördelen här har man således av att bo i en större stad där det finns många företag att kontakta för att genom detta hitta ett bättre pris.

Ska man exempelvis byta ett tak i Stockholm så har man där en bättre chans att komma billigare undan än vad man har då man ska byta ett tak av samma storlek och samma material om man bor i en mindre stad. Detta helt beroende på konkurrensen. Genom att man som privatperson i Stockholm begär in offerter från flera olika takläggare och därefter ställer dessa mot varandra så får man dels en bild av hur snittpriset ser ut och man se också vilka företag som begär rena ockerpriserna.

Det som man dock ska tänka lite på inom detta är att inte aktivt jaga det billigaste priset då detta inte per definition säger att kvaliteten på jobbet är god och att risken att bli lurad är relativt stor i just Stockholm. Vi ska förklara varför och för enkelhetens skull så fortsätter vi med yrket takläggare, något som dock med lätthet skulle kunna bytas mot snickare, målare, elektriker eller rörmokare då samtliga dessa branscher lider av samma stora problem.

Detta problem rör fuskjobb och det är det här som man som privatperson och kund måste undvika till varje pris. Det finns några parametrar att luta sig mot och tricks att använda sig av för att slippa bli lurad.

Undvik oseriösa takläggare i Stockholm

Att antalet fuskjobb i bygg- och hantverksbranchen har ökat i Stockholm går att härleda till det faktum att man numera får använda sig av rot-avdraget vid olika renoveringsprojekt. Som privatperson – förutsatt att man är berättigad till det – kan man anlita en takläggare och därefter dra av upp till halva arbetskostnaden på sin deklaration och få tillbaka summan på sin skatt.

Rot-avdraget infördes för att få bort den stora andelen svarta jobb som förekom i byggbranschen och detta har också skattesubventionen gjort – numera ser man knappt ett svartjobb längre. Däremot – och detta är ännu värre – så har fuskjobben ökat markant och det är just efterfrågan som medfört detta.

Förenklat: tack vare rot-avdraget så anser sig fler ha råd att renovera och desto fler företag vill också ha en del av denna kaka; oavsett om de har kompetens eller inte. En takläggare i Stockholm kan alltså sakna utbildning men trots detta erbjuda sina tjänster till olika privatpersoner. Ett oroande faktum som det egentligen bara finns två stycken lösningar på.

  • Referenser. Be alltid om nummer till tidigare kunder och se till att ringa dessa. På så sätt så får du en bra bild över hur denna takläggare i Stockholm skött sina tidigare uppdrag och detta både gällande pris och kvalitet. Finns det inga referenser? Avstå!
  • Kolla certifikat. Anlitar du en takläggare – eller en snickare, målare, rörmokare eller en elektriker – å be om att få se dennes certifikat. Det här kan kännas pinsamt, men är tyvärr det enda sättet att säkerställa att arbetet blir korrekt utfört. Ett fuskjobb i samband med ett byta av tak kommer att kosta mycket pengar att korrigera – ställ den kostnaden mot besväret som ligger i fråga om certifikat. Det är alltid värt det.

Mer om takläggare kan du läsa på denna sida: stockholmtakläggare.se