Kategorier
Allmänt

EPDM gummi – ett bra val

Gummi används inom en massa olika områden. Öppnar du dina fönster så ser du en list av gummi som i allra högsta grad bidrar till att du får ett skönt inomhusklimat – och att din räkning hålls på en anständig nivå vad gäller uppvärmning. Du ser även gummi som inredning i din bil, du ser det på golvet i gymmet där du kan kasta vikter utan att det tar skada eller att det låter alltför mycket. Och, du kommer att se exempelvis gummi som tätskikt under taket, i poolen du badar i och i vissa av barnens leksaker.

Gummi är helt enkelt ett välanvänt material – men det är också ett missförstått sådant. Man måste nämligen göra skillnad på gummi och gummi också. Det finns skillnader mellan det gummi som används inom industrin och på det gummi som du tätar dina fönster med. Viktigt är att förstå denna skillnad och i synnerhet om du själv planerar att köpa exempelvis en gummimatta som ska användas utomhus.

EPDM gummi – undvik petroleum

Ett vanligt sådant handlar om EPDM gummi – vilket är ett syntetiskt gummi som visat sig vara extra bra att använda just utomhus då det står emot både sol, regn och det ozon som det utsätts för. EPDM-gummi används dels i pooler, dels som tätskikt på tak – men även exempelvis som inredning i bilar.

Utöver detta så används det även i exempelvis labb och på sjukhus: det håller tätt, det klarar av yttre påfrestningar och det klarar av allt från olika kemikalier till hårda smällar.

Det enda som man egentligen ska undvika gällande EPDM gummi handlar om petroleum. Ska du lägga in en gummimatta i ditt garage och där du ofta mekar med exempelvis bil eller gräsklippare så ska du välja ett annat gummi. EPDM gummi klarar inte av petroleum på ett hållbart och bra sätt.