Kategorier
Målning

Fasadmålning i Uppsala – viktigt att tänka på

Fasadmålning ska helst ske på sommaren när risken för regn är som lägst, men det får heller inte vara för varmt. Här är några tips till er husägare i Uppsala.

Färgen på fasaden är till för att förhindra fukt och väta från att tränga in. Har färgen börjat flagna eller om det uppstått sprickor ska man inte vänta för länge med att måla om fasaden. Bästa tiden för fasadmålning är i början på sommaren när luftfuktigheten är som lägst och det inte regnar. 

Men man ska heller inte måla i gassande solsken på en fasad som har värmts upp av solen. Färgen kommer då inte att hinna tränga in i ytan innan den torkar. Det får till följd att fasaden inte får det skydd som den behöver och man måste snart måla om igen. Därför får det gärna vara molnigt när man ägnar sig åt fasadmålning.

Färg och färgsättning vid fasadmålning 

En fasad får utstå hårda påfrestningar från väder och vind. Därför lönar det sig att betala lite mer och satsa på en kvalitetsfärg som skyddar och håller bättre. Men det finns också flera olika typer av fasadfärger att välja mellan som exempelvis slamfärg, lasyr, kalkfärg, akryloljefärg etc. 

Det vanliga är att välja samma färgtyp som tidigare eftersom det brukar fungera bäst, men man kan så klart också byta i vissa fall. När det kommer till kulör är det även där vanligt att välja samma som tidigare. Vill man ge huset en ny färgsättning kan det vara bra att titta på hur liknande fastigheter i samma område ser ut. 

Behöver man anlita en målare för fasadmålning i Uppsala?

Har man ett mindre hus eller sommarstuga kan man många gånger själv sköta fasadmålningen. Fast det är viktigt att man är noga med grundarbetet och skrapar fasaden och byter ut dåligt virke innan man lägger på ny färg. Har man däremot en lite större fastighet eller inte har tid att själv måla är det bättre att man anlitar en professionell målare.

Hur mycket en pålitlig fasadmålning i Uppsala kostar beror på husets storlek och i vilket skick fasaden är. Det bästa är att ta in offerter från flera olika målare och jämföra priser. Men viktigt är också att välja en erfaren målare med goda vitsord från tidigare kunder.